Laden Evenementen

« Alle Evenementen

The athlete’s knee: ACL rehab – dr. Bart Dingenen & Bart Billiet

8 december, 2018 - 9:00u - 17:00u

The athlete’s knee: ACL rehab

Docent : dr. Bart Dingenen & Bart Billiet

Inhoud :

Voorste kruisband (VKB) letsels komen frequent voor bij dynamische multidirectionele sporten. Dit letsel zorgt voor een lange revalidatie, en dikwijls zijn de resultaten op lange termijn ronduit ontgoochelend. Zo keert slechts een beperkt gedeelte van de personen met een VKB letsel terug naar hetzelfde sportniveau, en is er een verhoogd risico om opnieuw een VKB letsel te krijgen na sporthervatting.
De focus tijdens de revalidatie van personen met een VKB letsel lag in het verleden voornamelijk op het lokale functioneren van de knie (verbeteren van kracht, mobiliteit, pijn, zwelling). Echter, op dit moment zijn er voldoende aanwijzingen vanuit de literatuur dat deze beperkte aanpak onvoldoende kan zijn om tot optimale resultaten te komen op lange termijn. De meest recente wetenschappelijke bevindingen en inzichten zijn nog onvoldoende gekend op een grotere schaal, en worden hierdoor nog onvoldoende efficiënt vertaald naar de dagdagelijkse klinische praktijk.
Op basis van de meest recente wetenschappelijke ontwikkelingen wordt in deze bijscholing een overzicht gegeven van anatomie, risicofactoren, letselmechanismen, diagnostiek, behandelingsopties, klinische biomechanica en neuromusculaire controle, neurofysiologie, psychologie, behandelingsprincipes en motorisch leren principes in functie van de revalidatie van personen met een VKB letsel. Ook de vaak moeilijke beslissing wanneer iemand nu al dan niet klaar is om terug zijn of haar sport te hervatten wordt criteria-gebaseerd overlopen. Tijdens de praktijksessies zal de nadruk liggen op manuele diagnostiek, en het progressief opbouwen van een oefenprogramma tot en met return to sport.
Door de combinatie van zowel het theoretische en praktisch gedeelte, is de doelstelling dat de deelnemer van deze cursus met deze informatie onmiddellijk praktisch aan de slag kan gaan tijdens de revalidatie bij personen na een voorste kruisbandletsel.

Datum : zaterdag 8 december ’18  van 9u-17u

Doelgroep van de cursus : Kinesitherapeuten, sportkinesitherapeuten, manueel therapeuten, sportartsen, podologen en osteopaten

Prijs : 250€ , 40% korting indien betaling met KMO-Portefeuille

Inbegrepen : Syllabus, warme maaltijd en koffiepauzes.

Accreditatie : aangevraagd via Pro-Q Kine


Bart DingenenBart Dingenen is klinisch deeltijds werkzaam als kinesitherapeut in groepspraktijk Motion to Balance te Genk. In september 2015 vervolledigde Bart aan de KU Leuven een doctoraatsproject waarbij posturale controle metingen werden uitgevoerd bij gekwetste personen (retrospectieve studies na voorste kruisband letsels en chronische enkelinstabiliteit) en niet-gekwetste personen (cross-sectionele en prospectieve studies in relatie tot knie- en enkelpathologie). Momenteel is Bart onderzoeksmatig en onderwijskundig deeltijds verbonden aan UHasselt. Zowel klinisch als wetenschappelijk is Bart sterk bezig met de relatie tussen bewegingscontrole en pathologie van het onderste lidmaat. Zijn grootste uitdaging is om de meest recente wetenschappelijke bevindingen en inzichten omtrent onderste lidmaat problematiek verder uit te diepen, en te vertalen naar de klinische praktijk en vice versa. Vanwege deze specifieke combinatie van interesses en expertise is Bart is een veelgevraagd spreker op nationale en internationale congressen, workshops en symposia.


Bart Billiet is licentiaat Lichamelijke Opvoeding en licentiaat in de Motorische Revalidatie en Kinesitherapie. Hij heeft gedurende 20 jaar een heel wat expertise en ervaring opgedaan op het gebied van sportkinesitherapie, o.a. bij KRC Genk, Tennisschool Tennisdel en vele individuele atleten. Bart heeft een multidisciplinaire groepspraktijk, Motion to Balance, te Genk samen met osteopaat Gert Vandeurzen. In deze groepspraktijk is hij specialist en ook eindverantwoordelijke voor de revalidatie van zowel acute als chronische sportletsels. 

Gegevens

 • 8 december, 2018
 • 9:00u - 17:00u
 • 250€

Locatie

 • Manual Therapy : Manips & more (Lower Body) - Katrien Bartholomeeusen

  14 december 2018 - 09:00u - 17:00u

  Antwerpen – TPC

  Deze opleiding is een uitgelezen kans voor de manueel therapeut die zijn vaardigheden wil opfrissen en/of verfijnen. Zet je schrap voor 1, 2 of 3 dagen boordevol hands-on skills en klinisch redeneren.

 • Dry Needling - Top 30 muscles - Johnson McEvoy & Florian Wick

  13 december 2018 - 15 december 2018

  Leuven – Novotel

  This 3-day indroductory course covers the foundations of dry needling, the myofascial pain syndrome, trigger points and the clinical highlights of dry needling. The course is a hands on course. Partic

 • 'Musculoskeletal Ultrasound' - Marc Schmitz (module 3)

  14 december 2018 - 15 december 2018

  Gent – Europahotel

  Met echografie (Musculo Skeletal Ultrasound) kunnen real-time opnamen gemaakt worden van het bewegingsapparaat. Echografie biedt tegen lage kosten een non-invasieve methode om diagnostische informatie