Dry Needling @SmartEducation


Sinds meer dan een jaar organiseert SmartEducation met succes reeds verschillende hoog kwalitatieve opleidingen over Dry Needling, en dit in samenwerking met de internationaal bekende David G. Simons Academy (DGSA). DGSA is sinds 1995 reeds toonaangevend op het gebied van toepassingen van Dry Needling en manuele triggerpoint therapie wereldwijd.
We vonden het een goed idee om zowel het concept van Dry Needling als de cursus zelf aan u voor te stellen;

Wat is Dry Needling?

Dry Needling is een zeer effectieve vorm van triggerpoint therapieHet is relevant voor zowel myofasciale triggerpoints als de fascia, waarbij een daartoe speciaal opgeleide therapeut, met behulp van steriele acupunctuurnaalden de triggerpunten gaat aanprikken. Dit stimuleert de oxygenatie van de samengetrokken spiervezels en de fascia, vermindert ontstekingen, verbetert de bloedcirculatie en inhibeert op die manier de lokale spanning in het weefsel met goede resultaten op korte én lange termijn. Het prikken in het triggerpoint produceert een korte samentrekking van de ‘taut band’, die bekend staat als de lokale twitch-respons. De lokale spierrespons wordt door patiënten vaak omschreven als een aangename “goede pijn” met een gevoel van bevrijding.

Dry Needling is een veilige behandelingstechniek die een uitgebreide en professionele opleiding vereist met degelijke kennis van anatomie en palpatievaardigheden. De therapeut moet altijd op de hoogte zijn van het exacte weefsel structuur waar de naald wordt ingebracht. Complicaties kunnen veilig worden vermeden, zolang de therapeut de aanbevolen veiligheidsrichtlijnen en contra-indicaties en het principe “in doubt, stay out” volgt. Het ultieme doel van de Dry Needling opleidingen is dan ook om veilig en zonder risico op complicaties aan de slag te gaan.

Het opleidingstraject
De Dry Needling opleidingen worden aangeboden aan kinesitherapeuten, manueel therapeuten, (sport)artsen en chiropractors.
We beginnen met een basismodule van 3 dagen (DN Top 30) die de fundamenten uiteen zet van Dry Needling, het myofasciale pijnsyndroom, triggerpoints en de belangrijkste klinische topics van Dry Needling. De opleiding is erg praktisch georiënteerd. Deelnemers oefenen op elkaar, en doen dit voor een selectie van spieren die de ‘Top 30’ wordt genoemd. Dit garandeert ook een onmiddellijke klinische toepasbaarheid na voltooiing van de opleiding.
Vervolgens kan je je vervolmaken tijdens de Advanced Courses (Lower Body & Upper Body), gevolgd door een examenvoorbereiding en uiteindelijk het examen zelf om tenslotte het diploma ‘Dry Needling Therapist DGSA’ te behalen.

Neem een kijkje op onze website, waar je extra informatie kunt vinden over de inhoud en de leerdoelen van de opleiding. Ontdek de aankomende evenementen en schrijf je in voor je eerste Dry Needling opleiding!
We delen binnenkort nog meer interessante dingen met u. En ondertussen kijken we er uiteraard naar uit om je binnenkort te mogen ontmoeten tijdens een van onze opleidingen en je alles te leren over Dry Needling!